Ga naar hoofdinhoud

Eerste leerjaar A

In het eerste leerjaar A heeft iedereen een basispakket van 27 uren. Daarnaast krijgt iedere klas Coach-IT, differentiatie-uren en één talentmodule.

Wij bieden een algemene vorming in homogene groepen aan. Met deze klassamenstelling kunnen we er immers voor zorgen dat ons aanbod beter wordt afgestemd op je behoeftes, waardoor je motivatie wordt verhoogd en je prestaties beter kunnen worden.

Vandaar dat we een theoretisch, verdiepend traject en een concreet, onder­steunend traject aanbieden. De verwerkingsniveaus theoretisch en verdiepend en concreet en ondersteunend verschillen van elkaar in het abstractieniveau, het lestempo, de complexiteit van de leerstof en de zelfstandigheid van de leerlingen.

Basisvorming en talentmodules

Voor alle leerlingen is er dus een basispakket van 27 lesuren. Leerlingen dienen zich dan af te vragen of ze voor een abstracte of een concrete aanpak kiezen? Welke keuze ze ook maken, het is in elk geval belangrijk dat ze succes kunnen ervaren. Dat versterkt hun zelfvertrouwen en komt de studiemotivatie ten goede.

Door te differentiëren kunnen we het onderwijs beter afstemmen op hun maat.

Naast de 27 uren basisvorming krijgt ieder leerling 5 lesuren waaronder de lessen Coach-IT en de keuze uit een talentmodule samen met een aangepast pakket wiskunde / Frans:

  • In de lessen Coach-IT werken de leerlingen aan hun computervaardigheden, sociale vaardigheden en zetten we ook in op leren leren.
  • In differentiatie-uren krijgen de leerlingen ofwel extra tijd en begeleiding voor de vakken Frans of wiskunde ofwel meer uitdaging voor de vakken Frans en wiskunde.
  • Op basis van hun eigen interesses kiezen de leerlingen voor een bepaalde talentmodule, die hen de kans biedt om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. We hebben talentmodules die op een concreet en ondersteunend abstractieniveau zijn en andere die op een theoretisch en verdiepend niveau zijn.

Maak hieronder een keuze uit een talentmodule.

Overzicht van alle keuzepakketten

THEORETISCH EN VERDIEPEND ABSTRACTIENIVEAU

CONCREET EN ONDERSTEUNEND ABSTRACTIENIVEAU

Profiel: Je studeert graag, je bent snel van begrip, je behaalt goede resultaten, je kan zelfstandig werken en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leerproces.

Profiel: Je voelt je beter in een kleinere klasgroep. Je houdt van de praktische aanpak. Je hebt liever iets meer ondersteuning bij het maken van opdrachten.

ECONOMIE: Heb jij interesse in de verschillende aspecten van de bedrijfswereld en ben je geboeid door de financiële wereld? Reclame, media, ICT en marketing boeien je. Je bent stipt en nauwkeurig in je werk. Je hebt ook belangstelling voor talen. Ben je al een beetje vertrouwd met de computer en wil je die kennis nog verder uitbouwen? Je verkent een programmeertaal en realiseert concrete toepassingen. ECONOMIE: We nemen je mee op weg in de wereld van het ondernemen, geld en goederen. Je onderzoekt wat het betekent om een ondernemer of organisator te zijn. Ook werken met de computer neemt een belangrijke plaats in, bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende media.
STEM: Voor jonge onderzoekers en liefhebbers van natuurwetenschappen en wiskundeknobbels. Je experimenteert graag en houdt van uitdagende projecten. Je verdiept je in wiskundige problemen en leert nog beter probleemoplossend denken. STEM: De technische basisprincipes uit de mechanica, elektriciteit, bouw en hout fascineren je. Je proeft van de wereld van techniek en technologie.
SPORT: Je bent erg sportief. Je hebt ook een grote interesse in natuurwetenschappen en wiskunde. Je bent goed in theoretische vakken en in sport. SPORT: Je bent heel sportief en je houdt ervan om actief les te krijgen. Je wil naast het praktische ook oog hebben voor een gezonde levensstijl en het menselijk lichaam.
MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN: Je legt het accent op het sociale en de omgang met anderen. Je bent geboeid door een gezonde levensstijl en wil de mens en de samenleving beter begrijpen. Je wil graag actief leren en creatief zijn.
TAAL EN EXPRESSIE: Heb jij een passie voor taal en houd jij van expressie en communicatie? Je wordt hier op een creatieve manier gemotiveerd om meer met taal te doen. Een brede interesse voor andere vakken is ook hier aangewezen.
KLASSIEKE TALEN: Ben jij geïnteresseerd in talen, cultuur, wiskunde en wetenschappen? Hou jij van een uitdaging om je te verdiepen in de studie van Latijn en/of Grieks? In dat geval ben je hier aan het juiste adres.


Ga naar de Brochure eerste graad 2023 - flipgorilla voor meer informatie.